Den primære retning i min terapeutiske praksis er den oplevelsesorienterede. Ordet ‘oplevelse’ skal forstås som måden, hvorpå vi oplever situationer her-og-nu, og hvordan disse oplevelser kan bruges som afsæt til at forstå vores opvækstmønstre, og hvordan disse præger vores relationer, både i venskaber og i parforhold.
Den oplevelsesorienterede tilgang bygger på den humanistiske psykologi, hvor det at opleve følelser og sætte ord på disse danner fundamentet for mødet mellem klient og terapeut. Derfor er det også afgørende for den terapeutiske proces, at kemien mellem klient og terapeut er god, og at klienten føler sig tryg ved at sidde overfor sin terapeut.
Kombinationen af den oplevelsesorienterede og den psykodynamiske tilgang kan hjælpe dig med at forstå dine udfordringer og at se dig selv som et helt menneske: den voksne, barnet inden i dig, der altid er med dig, og dit fremtidige jeg, der er et produkt af det liv, du lever. Du kan læse mere om din opvæksts betydning for dit voksne liv her.
Mit teoretiske ståsted er orienteret mod den eksistentielle psykologi, der udspringer af den filosofiske tankegang, der blev formuleret af den danske filosof, Søren Kierkegaard, og senere videreførtes af psykoterapeuten Irvin Yalom.
Centralt for den eksistentielle tankegang står menneskets valg, men når vi skal træffe valg, står vi også med et ansvar:
For har man først sagt A, må man også sige B.
Med andre ord forpligter vi os, når vi træffer et valg og ikke et andet, og denne livslange proces er en uundgåelig del af det at være menneske i den vestlige verden. Læs mere om dette her.
Der er valg, vi må træffe hver eneste dag: Skal jeg tage bilen eller cyklen, eller skal jeg skælde ud, selvom jeg inderst inde ved, det er bedre at bevare roen?
På den større skala er der langt vanskeligere valg, vi må forholde os til såsom: skal jeg vælge uddannelse, skal jeg gifte mig, eller skal jeg leve alene?
Når først man begynder at arbejde ud fra dette tankesæt, kan også de dybere lag af eksistensen titte frem i form af dødsangst med spørgsmål såsom:
Er der et liv efter døden? Gør jeg en forskel med det liv, jeg lever?
Sådanne spørgsmål er ikke altid til at få øje på i hverdagens travlhed, men det er spørgsmål som disse, der ofte er centrale i samtaleterapi, selvom de ikke lige ved første øjekast er i forgrunden af vores bevidsthed.
Læs mere om dette emne her.
De problemer, vi støder på i livet, vil ofte dukke op igen og igen, hvis vi ikke én gang for alle trækker i arbejdstøjet og begynder at forstå, hvad det er i vores mønstre og adfærd, der modarbejder vores ellers gode intentioner.
Min erfaring er, at en øget viden om vores opvækst er den bedste vejviser til at leve et liv, der er meningsfuldt, og med meningsfuldt mener jeg, at man selv er herre over sine valg.
Når vi træder ud af vores vante måde at være i verden på, vil vi opleve, at alting får en dybde, som vi ikke er forundt, hvis vi lever efter andres præmisser.
Din opvækst kan ikke bare forme dig, den kan også spænde ben for, at du kan løsrive dig og stå på egne ben.
De relationer, vi har i vores liv, er ofte billeder på os selv:
Kæmper du med mange, opslidende konflikter i dit parforhold, eller føler du dig ensom, selvom du er omgivet af en hel flok mennesker, du kender?
Føler du, at andre lever mere frit, og at du derimod aldrig selv får gjort noget ved alt det, du ellers længe har irriteret dig over?
Mistrives du i dit arbejde, eller er du i tvivl om, hvorvidt du er landet på den rigtige hylde i livet?
At få indsigt, er at forstå hele det menneske, du er: barnet, den unge, den voksne, for de er allesammen med dig gennem hele livet. Jo bedre du forstår, hvordan hver enkelt livsfase har skabt udfordringer for dig, des lettere bliver det at ændre adfærd og få en større indsigt i, hvad der er vigtigt for dig i dit liv.